Featured Posts
Foshnje te duke notuar

Foshnje te vogla notojne si delfine

Që nga barku i nënës ata janë mësuar më këtë gjë, për cilën arsye pra të mos bëjnë edhe një ...

Vazhdo leximin

Gjyshja me top

Gjyshja futbolliste - mos e beso po deshe

Stërvitja nuk njehë moshë! Një gjyshe nga Italia arriti që të mahniste disa djem kur e panë që të luante ...

Vazhdo leximin

Gjeste njerëzore

Gjeste njerezore

Gjeste njerëzore është një tjetër video që ju sjellim këtu në MBD (Mos e Beso po Deshe), pasi videos ndikohemi ...

Vazhdo leximin

Qytete te medha nen fokusin e aparatit

Si do te dukeshin qytetet e medha pa drita?

A e keni pyetur ndonjëherë veten se si do të dukeshin qytetet e mëdha si, Parisi, Rio de Zhaniero, San ...

Vazhdo leximin

Shkretetira e bardhe e Egjiptit

Shkretetira e bardhe e Egjiptit

Shkretëtira e bardhë e Egjiptit (White Desert of Egypt), mund të dëgjohet pak e çuditshme por në këtë artikull do ...

Vazhdo leximin

Lepuri dhe Pashka Katolike fakt dhe realitet

July, 2012 Luka A e dini?Kafshë

Lepuri dhe Pashka Katolike

Në qendër të Evropës, në Munih të Gjermanisë, ndodhet një muze origjinal ku ruhen koleksione lepujsh pashke nga e gjithë bota. Atje ka më shumë se 2 mijë të tillë. Lepujt, së bashku me vezët e kuqe, duket filluar që nga shekulli i 16-17, janë simboli kryesor i Pashkëve të Mëdha për të gjithë të ashtu quajturit të Krishterë. Dokumenti i parë, ku përmendet ky simbol, është Trakti i Vezëve të Pashkës. Në këtë trakt, Gjeog Frank fon Frankenay pohon se lepujt janë bërë simbol i Festës Pranverore të Pashkës sidomos ne Elsas.

Po çlidhje ka lepuri me Pashkën?

Historia e shenjtërimit të kësaj kafshe të butë i ka rrënjët në lashtësi. Lepuri ka qenë shoqëruesi numër një i Easterës. Me pjellorinë e tij mahnitëse, ai simbolizonte vazhdimësinë e sigurt të llojit të vet.
Ka edhe një shpjegim tjetër: Festa e Pashkës vjen të dielën e parë pas Hënës së plotë, që pason barazimin e ditës me natën në prill dhe lepuri mendohet se është kafsha e Hënës. Në Evropën Mesjetare, ishte mbisundues mendimi se vezët e kuqe të Pashkës i sjell pikërisht lepuri. Që në atë kohë, u krijua tradita që të endeshin qilima të vegjël, ku të pikturoheshin lepuri dhe shporta me vezë pranë. Pelegrinët i merrnin këta qilima me vete kur niseshin për rrugë. Qarkullonte një legjendë se lepujt i fshihnin ato vezë në kopshte dhe fëmijët shkonin e i gjenin. Që nga ajo kohë, lepuri është bërë një nga personazhet për fëmijët. Edhe sot në ditët tona ëmbëltoret vazhdojnë të përgatisin çokollata e ëmbëlsira si lepuj. Sipas disa statistikave vetëm në Gjermani shiten për pashkët dhjetë mijë ton lepuj-çokollata.

Sa shumë ndryshime që janë bërë nga qëllimi fillestarë i festimit të Pashkës.

 

lepuriPashka Katolike


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Designed by Tech Al
Lexoni dhe close